Industriële trend van nu

by Mariska

Trends zijn van alle tijden. Soms komen ze heel erg op en verdwijnen ze na een tijd, maar ze kunnen ook terugkomen. Ook industrie komt aan bod in een aantal trends.
Zo ontstond de industriële trend toen men woningen van vroeger moest opknappen naar modernere standaarden. De woningen werden op die manier ook leefbaarder. Typisch aan deze trend zijn: het gebruik van grovere materialen, een grovere afwerking en het gebruik van metaal.

De industriële trend
Deze trend wordt door heel wat mensen aanzien als een prachtige trend met typisch industriële meubels, verlichting en andere accessoires. Deze elementen kunnen een mooi geheel vormen binnen de woning en ze kunnen er bovendien ook rust in brengen.

Heel interessant is ook dat je, om die industriële touch te bekomen, echt niet je volledige inrichting moet gaan aanpassen. Evenmin moet je woning iets te maken hebben met een loods of fabriek om er een industriële sfeer aan te hebben. Typische kleuren van de industriële trend zijn: zwart, grijs, beige en ook wit. Deze kleuren worden veelal gebruikt in combinatie met staalkleur of zilver metalen.

Less is more
Enkele eenvoudige elementen zoals bijvoorbeeld een vloerlamp of wat accessoires kunnen al volstaan om de gewenste industriële sfeer te doen ontstaan. Denk maar aan het concept ‘less is more’. Zo’n lampen, ook wel fabriekslampen genaamd, zijn meestal stoer en robuust waardoor ze ook opvallen. Deze naam ontstond uit het feit dat veel ontwerpers inspiratie halen uit de lampen van de toenmalige mijnen en fabrieken. Deze inspiratie gebruiken ze om een stoere, ietwat robuuste uitstraling te creëren. De fabrieken gebruikten grote lampen, soms zo’n 20 – 30 lampen op rij, om de ruimte goed te kunnen verlichten. Gezien de hoge vraag en populariteit van zulke fabriekslampen, is de prijs van zulke lampen wat gestegen. Maar met wat zoekwerk, zowel online als in de winkels, vind je zeker wel nog betaalbare fabriekslampen voor je inrichting.

Regelmatig zie je bij industriële lampen een blok bovenaan de lampenkap of een plaat uit glas die tegen gehouden wordt door ietwat grove clips van metaal. De combinatie van zo’n prachtige hanglamp met een stoere, ietwat robuuste tafel geeft je een industriële look.

Voorbeelden van industriële accessoires zijn de imposante klokken die een verweerde indruk geven. Ook kastjes, meubeltjes en tafels die niet perfect afgewerkt zijn zullen absoluut niet misstaan in een industriële inrichting. Zitbanken van leer of stof worden vaak gebruikt en zorgen ervoor dat het er niet te modern gaat uitzien. Pootjes uit metaal onder een stoel of bank zijn ook perfect mogelijk. Aarzel niet om meubeltjes en/of accessoires van de kringloop of van familie, vrienden en kennissen over te nemen! Het is namelijk zo dat nieuwe meubels en/of meubels vaak minder goed bij een industriële inrichting passen! Hou het eerder minimalistisch en beperk de poespas in je woning. Less is more.

Witte muren in een industrieel interieur? Vaak niet! Maar muren met een patroon (bijvoorbeeld baksteen) of ietwat donkere tinten brengen deze sfeer helemaal tot zijn recht! De vloer is minder van belang bij deze trend en je kunt er dus veel kanten mee op. Je kunt kiezen voor een vloer van laminaat, een vloerbedekking of zelfs een rustieke houten vloer.

Beschikt je woning toevallig over een vrij grote en open ruimte met heel wat raamwerk en ook over een hoger plafond? Dan kom je al wat meer in de buurt van een industrieel interieur! Er wordt namelijk een licht, open en ruim gevoel opgewekt. Dat gevoel hoort helemaal thuis in deze trend!

Vaak wordt de industriële trend gecombineerd met de trend van koper. Dat heeft natuurlijk een reden. Een industrieel interieur komt voor sommigen namelijk wat koud en kil over. En ze omschrijven het dan ook vaak als sober. Een touch van koper, een warme, volle kleur die sfeer uitstraalt, leidt tot een combinatie van die industriële kleuren (zoals wit, beige, grijs en zwart) tot een gezelliger geheel.

Hou jij van deze trend? Is jouw inrichting al industrieel? Hoe is dit bij jou allemaal in zijn werk gegaan?

You may also like

Leave a Comment