De Prunus laurocerasus Etna in de tuin

by Mariska

Met zijn prachtige diepgroene blad en mooie hoogtes is dit broertje van de reguliere laurierkers absoluut een van de mooiere planten uit de rozenfamilie. De laurierkers ‘Etna’, voluit als Prunus laurocerasus Etna geschreven, groeit zoals zijn naam al doet vermoeden in de buurt van de vulkaan Etna, op het Italiaanse eiland Sicilië.

Op het Italiaanse eiland komt deze plant optimaal tot zijn recht. Als de warme Siciliaanse zon zijn bladeren kust komt de mooie smaragdgroene kleur van de glanzende bladeren wonderbaarlijk mooi naar boven. Terwijl er een warme bries vanaf de Ionische zee door zijn takken glijdt steekt de donkere kleur van het blad af tegen het lichtblauwe van de hemel.

Maar ook met de Nederlandse wind langs zijn oksels, een druppel regen en wat Hollandse zonnestralen gedijt deze laurierkers meer dan prima. Deze laurierkers wordt, mede door de mooie hoogtes die hij kan bereiken, in Nederland vaak gebruikt als haag. Denk hierbij aan een haag tussen de oprit van de buurman en die van u. De Prunus laurocerasus Etna wordt al gauw anderhalve meter hoog, ruim 80 centimeter breed en heeft een zeer dichte groei. De auto van de buurman wordt zo al makkelijk weg te denken. Aan deze kenmerken heeft deze laurierkers dan ook ook het succes als haag te danken. Ondanks dat de plant vaak als haag gebruikt wordt doet hij het als alleenstaande plant ook fantastisch.

Nog een mooie eigenschap van deze prachtige plant is dat de mooie donkergroene kleur van het blad elk seizoen aanblijft. Dat wil zeggen dat hij niet zoals andere struiken uitvalt in de winter, of dat de bladeren bruin worden. De Prunus laurocerasus Etna blijft het hele jaar groen en is ook nog winterhard. Dat wil zeggen dat de plant zich dus naast de warme Italiaanse zomers ook prima staande houdt in de barre Hollandse winters.

Wat dat betreft is deze laurierkers absoluut geen probleemkind. Het is bekend van de plant dat hij zich in bijna elke bodem kan hechten en dat het daarbij ook nog eens niet uitmaakt of hij in de zon of schaduw vertoeft. Het is een mooie, sierlijke, en sterke plant die zich inmiddels ook wel heeft bewezen. De plant wordt namelijk al lang gebruikt voor de decoratie van tuinen en parken.

Al is de plant nog zo sterk en makkelijk, tegen één vijand kan hij niet op en dat is de gegroefde lapsnuitkever, ofwel taxuskever. Deze kever zal de plant inkruipen en langzaam alle bladeren verorberen.

 

You may also like

Leave a Comment