Visgraat vloeren: trendy of tijdloos?

by Mariska

Er is bijna geen straat meer te vinden zonder een huis met visgraatvloer. Het visgraatpatroon is de laatste jaren razend populair geworden. Is het een trend die over een paar jaar weer overwaait, of is een visgraatvloer bijna net zo tijdloos als een vloer met rechte planken? En wat kost het leggen van zo’n visgraat vloer eigenlijk? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en in deze blog samengevat.

Verschillende soorten visgraat vloeren

Een visgraat vloer is geen bepaald soort vloer, maar een patroon. Dit patroon kan in bijna alle vloersoorten worden gelegd. De bekendste vloersoorten die worden gelegd in visgraatpatroon zijn tegels en houten vloeren. Tegenwoordig worden visgraat PVC vloeren ook steeds populairder, door de aangename prijs en het feit dat een PVC vloer bijna onderhoudsvrij is.

De tegels in visgraatpatroon zie je vaak terug in badkamers of het toilet. Zelfs in het washok zie je weleens een muurtje met gekleurde visgraattegels voorbij komen. Door simpele tegels in visgraatpatroon te leggen, creëer je een ontzettend speels muurtje. Over het algemeen komen vloertegels in visgraatpatroon binnenshuis niet zo vaak voor. Buitentegels in visgraatpatroon zie je daarentegen wel vaak terugkomen, bijvoorbeeld als pad van het ene terras naar het andere terras. Zo maak je het geheel toch wat unieker en wederom speelser.

De houten vloer is één van de oudste vloersoorten die er is. Deze vloeren werden vroeger al in kastelen en landhuizen gelegd. Nog niet in visgraatpatroon, maar gewoon in rechte planken met of zonder bies. Een bies is een rand tussen de muur en de houten planken en is ook mogelijk bij PVC of laminaat vloeren. Vaak wordt de bies in een ander patroon of andere kleur gelegd dan de rest van de vloer. Tegenwoordig zie je de houten vloer ook voorbij komen in visgraatpatroon. Een houten vloer is vaak wat prijzig, maar de investering wel waard, mits de vloer goed wordt onderhouden. Een goed onderhouden houten vloer, kan tot wel 50 jaar meegaan.

Visgraat vloeren liggen het mooiste in een grote, open ruimte. Wanneer je de vloer bijvoorbeeld in een vrij gesloten ruimte met allerlei hoeken en kieren legt, kan de vloer de ruimte optisch kleiner doen lijken. Dit komt doordat de vloer best druk is. Voor kleine ruimtes met veel hoeken, zijn rechte planken de beste oplossing. Zo lijkt de ruimte namelijk optisch groter.

Hongaarse punt

Een ander vloerpatroon dat de laatste tijd erg populair is geworden en je veel voorbij ziet komen, is de Hongaarse punt. Waar de planken bij een visgraatvloer elkaar deels overlappen, is dat bij een Hongaarse punt niet zo. De planken eindigen allemaal in een punt. De Hongaarse punt wordt gelegd in een hoek van 45 of 60 graden, terwijl bij visgraat de planken onder een hoek van 90 graden worden geplaatst. Visgraatvloeren worden over het algemeen als wat tijdlozer gezien dan een Hongaarse punt.

Doordat het leggen van een vloer in Hongaarse punt arbeidsintensiever is dan het leggen van een vloer in visgraatpatroon, zijn de kosten van een Hongaarse punt vaak hoger dan voor een visgraatvloer.

Twijfels?

Twijfel je over welke vloer bij jou of bij jouw woning of ruimte past? Laat je dan adviseren door vakmensen, zoals de experts van www.parketloods.nl. Zo weet je zeker dat je niet teleurgesteld gaat zijn met het eindresultaat!

You may also like

Leave a Comment