De 5 beste tips om je huis te beveiligen

by Mariska

Safety first! Een veilig huis geeft een prettig gevoel en verkleint de kans op een inbraak flink. We denken soms dat een goed slot en ’s-avonds de lichten aan laten voldoende is. De praktijk is helaas anders. Een onbeveiligd huis is veel inbraakgevoeliger. Gelukkig hoeft u om uw huis te beveiligen echt niet per se een duur alarmsysteem te kopen. Met een paar simpele aanpassingen maakt u het de inbrekers al flink lastig. Ze hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk. In dit artikel vind je een overzicht van de 5 meest voorkomende inbraakmethoden en we vertellen direct ook even hoe je deze kunt voorkomen.

Kies voor stevig hang- en sluitwerk

Niet alleen de deuren, maar ook de ramen openbreken is een populaire manier om een woning binnen te breken. Ze worden dan meestal opengebroken met een breekijzer of schroevendraaier. Maar soms worden er ook gaatjes geboord in de stijl van de deur of het raam. Om dit te voorkomen plaats je goed hang- en sluitwerk en bij voorkeur ook dubbel glas en stevige kozijnen. Om het probleem van de gaatjes boren op te lossen, monteer je raam- en deurboompjes die aan het veiligheidskeurmerk voldoen.

Plaats een veiligheidsbeslag op de deur

De meeste inbraken vinden plaats via de voor- of achterdeur via de kerntrekmethode. Daarbij wordt er een harde stalen schroef in de cilinder van het slot gedraaid. De cilinder kan daarna zeer eenvoudig worden verwijderd met een kerntrekker zoals bijvoorbeeld een tang of klauwhamer. Om dit probleem op te lossen plaats je een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging op uw voordeur.

Tip: bij sommige huisverzekeringen is het verplicht om bepaalde beveiliging aan te brengen in de woning. Lees de polis dus even goed door en breng deze aanpassingen zeker aan anders ben je niet verzekerd!

Deuren dicht: deurdranger en kierstandhouder

Je laat even de deur open staan of loopt eerst even naar binnen voordat je de schuur afsluit. Zo worden jaarlijks heel veel brommers en fietsen gestolen. In slechts een paar minuten en niemand die wat ziet. Een andere manier is de praatmethode. Iemand belt aan en doet zich voor als verzekeringsagent en houd je aan de praat.

Belangrijk is dus om deuren dicht te houden, geen vreemdelingen binnen te laten en de schuur direct op slot te doen. Maar ja, in de praktijk is dit soms een stuk lastiger dan gedacht en al helemaal in een gezin met kinderen. Een deurdranger op de voordeur is dan een zeer goede oplossing. Zo sluit de deur binnen een paar seconden automatisch en gaat hij dus altijd dicht. Wil je graag zo’n handige deurdranger kopen? Je vindt ze op www.veiligheids-sloten.nl. Ook een kiestandhouder is een aanrader en vraag altijd naar legitimatie bij vreemde verkopers of geef aan dat u geen interesse heeft.

Draai altijd de voordeur op slot

Dit is de meest simpele manier om in te breken: de inbreker steekt een bankpas in het slot. Zo wordt de buitenkant van de sloof die in het slot zit weggedrukt en kan de inbreker direct naar binnen. Train je gezinsleden dus om de voordeur echt altijd extra op slot te draaien.

Let there be light….

We zeiden het al: inbrekers hebben een hekel aan licht. Plaats dus zeker een buitenlamp met bewegingsmelder. Dat verkleint de kans op een inbraak aanzienlijk. Zeker wanneer u een hoekhuis heeft is dit een must. Maar ook op andere locaties is zo’n heldere lamp een aanrader.

You may also like

Leave a Comment