In de zomer een barbecue organiseren is niet zo’n kunst. Stoere mannen en vrouwen kiezen echter in koudere temperaturen ook voor een barbecue buiten. Zelfs met een diepe bodem sneeuw en kille lucht is er in de sprookjesachtige sfeer van de winter een succesvolle barbecue te organiseren. Deze winterbarbecue is anders dan zijn zomervariant.
Winterbarbecue
Niet elke barbecue leent zich voor winterse temperaturen. Goedkope varianten zijn dun en daardoor minder geschikt. Keramische randen in een barbecue zorgen voor weerstand tegen de kou. Ook ketelbarbecue’s zijn geschikt, vanwege het deksel. Gerechten gaar bakken kan enkel met een deksel. Gasbarbecue’s dienen met enige voorzichtigheid benaderd te worden. Het is altijd van belang de vlam te checken en wanneer deze is verdwenen het gas uit te draaien en even te wachten met het opnieuw aansteken. Ook om deze reden is het van belang de barbecue uit de wind te houden. De winterbarbecue dient een stuk van een schutting of de eettafel te staan. Zorg er ook voor dat de barbecue vrij staat van dakgoten en regenpijpen. De kerntemperatuur moet namelijk rond de 70 graden Celsius liggen. Om deze reden duurt de barbecue langer dan een reguliere barbecue-sessie in de zomer.
Voorbereiding
Voorbereiding is inderdaad het halve werk. Het aantal gasten dat aanwezig zal zijn tijdens de winter barbecue is voornaam om te weten. Op die manier weet je hoeveel plaats je moet maken. De winterse sfeer zorgt al voor een bepaalde setting, maar met decoraties kun je het nog knusser maken. Ondanks dat kaarslicht en gedimd licht het altijd goed doet, is het toch zaak goed licht te hebben voor de barbecue. Niet alleen veilig, maar ook zinvol; zo kun je beter zien of het vlees al gaar is. Ook dient er voldoende brandstof te zijn, zorg voor warme kleding, neem de tijd en zorg voor een alternatief als het weer de winterbarbecue verstoord.
Op de grill
In principe kunnen alle traditionele barbecue-gerechten worden klaargemaakt. Vis, vlees, groente en fruit kunnen worden gegrild. Wortelen met honing, gepofte uien, gekarameliseerde appels op een stok, gemarineerde zalm, maar ook wild zoals hert; ideeën te over. Zorg wel dat er voldoende ingrediënten aanwezig zijn. Improviseren ter plekke kan goed uitpakken, maar weten wat je maakt heeft toch de voorkeur. Bovendien leidt doelgerichtheid meestal tot een beter resultaat. De kou trotseren is minder moeilijk als de barbecue lekker op temperatuur is. Dan wordt het een fijne bron van warmte. De winterbarbecue leent zich prima voor een uniek eetmoment in de toverachtige sfeer van de winter.