Een nieuwe piano

by Mariska

Muziek is een belangrijk onderdeel van het leven. Muziek beluisteren is al prettig, zelf muziek maken is nog veel leuker. Of je nu voor jezelf speelt, voor je gezin, voor of met anderen, met muziek breng je blijdschap. Wat dacht je bijvoorbeeld van een piano of vleugel in huis?
Keuze, piano of vleugel?
Een piano of vleugel wordt bespeeld door de toetsen van het klaver in te drukken. Hierdoor wordt een hamertje tegen de pianosnaren aangeslagen. Tot zover zijn de piano en de vleugel hetzelfde. Het verschil zit erin dat bij een piano de snaren verticaal zijn bevestigd, bij een vleugel horizontaal. Dat maakt dat een piano een hoger instrument is dan een vleugel. Voor een piano heb je minder vloeroppervlak nodig dan voor een vleugel. Bij een vleugel kan bovendien de klep geopend worden, waardoor het geluid luider in de ruimte wordt verspreid.

Waar zet je ‘m neer?
Een piano is niet alleen een muziekinstrument, het is ook een meubelstuk. Bij het plaatsen van je instrument moet je dus rekening houden met het geluid, maar ook temperatuur en vochtigheid en met het totaal van meubels in hetzelfde vertrek. Wat de meubels betreft, dat is een kwestie van smaak en afstemming. Zoals alle instrumenten is een piano of vleugel gevoelig voor temperatuurverschillen en te hoge of te lage luchtvochtigheid. Als je hier te weinig rekening mee houdt, raakt de piano snel ontstemd.

Je omgeving
Een piano heeft een luide klank. Dat is iets waar je bij de plaatsing rekening mee moet houden. Liever niet tegen een met de buren gedeelde muur. Ook is het goed met de buren afspraken te maken over de momenten waarop je oefent. Als je piano een oefenpedaal heeft kan het geluid gedempt worden. Maak daar dan ook gebruik van.

You may also like

Leave a Comment