Ondergrond voorbereiden bij het aanleggen van graszoden

by Mariska
graszoden laten leggen

Het voorbereidende werk bij het aanleggen van graszoden is vaak het meeste werk. Graszoden bestellen en aanleggen is eigenlijk redelijk eenvoudig. Je zou zeggen dat het daarna pas begint, maar al voordat je de graszoden hebt besteld dien je de ondergrond te hebben geëgaliseerd en diverse obstakels te hebben verwijderd. Stenen, onkruid et cetera dient eerst te worden weggehaald.
Het is ook belangrijk om de bovenste laag grond te voorzien van voldoende voedingstoffen, zodat de graszoden zich goed kunnen hechten. Dit kun je doen met onder meer gazonmest. Daarna kun je de ondergrond egaal harken en vlak rollen met een roller, ook wel een tuinwals genoemd. Met een lange plank is dit ook mogelijk. Daarna maak je de grond vochtig. Veel mensen gaan daarna aan de slag met het leggen van de graszoden, maar het is beter om de grond ongeveer twee tot drie weken te laten inklinken. Verwijder in deze periode wel het onkruid dan kan opkomen.
Naast graszoden kun je ook kiezen voor graszaad, waarbij je, net als bij graszoden, kunt kiezen voor speelgazon, siergazon en schaduwgazon. Het is afhankelijk van de tuin en het gebruik welk gazon je verkiest. Of je nu kiest voor zaad of graszoden; het resultaat is vrijwel hetzelfde. Graszoden hebben als voordeel dat je er na een aantal weken al op kunt lopen. Bij gras van zaad moet je wel twee tot soms drie maanden wachten voor je er op kunt gaan lopen. Wil je het gezaaide grasveld intensief gebruiken, dan geldt zelfs een periode van zes maanden.

Voordat je een graszoden bestellen gaat zul je eerst het oppervlakte van het gazon moeten berekenen. Het berekenen van de oppervlakte van een vierkant gazon of een rechthoekig gazon is eenvoudig. Je vermenigvuldigt de lengte met de breedte en op deze manier heb je het oppervlakte berekend. Bij een rond gazon gebruik je de volgende formule: Phi x r2. Phi staat voor 3,15 en r2 staat voor het vermenigvuldigen van de straal. Als een cirkel een doorsnede heeft van 10 meter, dan is de straal vijf meter. De berekening van de oppervlakte is dan als volgt: 3,14 x (5×5) = 78,5 m2.
Een graszode is één vierkante meter. In het bovenstaande voorbeeld heb je dus minimaal 79 graszoden nodig, maar om voldoende graszoden te hebben kun je het beste iets meer bestellen. Bij het aanleggen van graszoden dien je ze zo dicht mogelijk tegen elkaar te drukken. De randen die uitsteken kun je afsteken met een mes of een spade. Spleten kun je vullen met potgrond en grotere spleten kun je het beste vullen met kleinere stukken graszoden. Potgrond kopen kun je eenvoudig doen online voordat je begint.
Om uitdroging van graszoden te voorkomen is het belangrijk om de zoden goed vochtig te houden. Vooral als je tijdens de zomermaanden de graszoden aan het aanleggen bent. Na een aantal weken zijn de naden dichtgegroeid en kun je een eerste keer maaien. Maai niet te kort en houdt een lengte van vijf centimeter aan. Je kunt in een later stadium het beste gaan voor een hoogte van drie centimeter.

You may also like

Leave a Comment