Wat is een opdekdeur

by Mariska

Binnendeuren zorgen ervoor dat uw woonstijl, mede door de juiste deur, helemaal tot hun recht komt. Er zijn deuren met een klassieke uitstraling maar ook met een strakke, moderne look. Belangrijk dus om de goede keus te maken. Het verschil tussen een stompe- en opdek binnendeur zit hem in de ophanging van de deur. Een stompe deur word ook wel sponning- of inlegdeur genoemd. Deze wordt afgehangen aan speciale scharnieren terwijl de opdekdeur met speciale paumelle scharnieren wordt opgehangen. Een stompe deur wordt eigenlijk meer als buitendeur gebruikt. Voordeel van de opdekdeur is dat er weinig tocht plaatsvindt omdat de deur over het kozijn valt. Op deze manier krijgt een koude luchtstroom geen kans.

Aanschaf van een binnendeur
Zorg, wanneer je een nieuwe binnendeur gaat aanschaffen,dat je van te voren weet of je een paneel- of glasdeur wilt aanschaffen. Een paneeldeur bevat meestal twee panelen die tussen stijl en regelwerk zijn geplaatst. Vóór 1905 bestonden de panelen met bossing. Tegenwoordig is er alleen maar sprake van platte panelen. Originele paneeldeuren bestaan uit hout maar tegenwoordig kan ook een paneeldeur met kunststof panelen worden aangeschaft. Een glasdeur bestaat geheel uit glas. Maar kan ook een houten deur zijn waar voor een groot gedeelte glas in zit. Een deur van glas laat veel licht door zodat er een mooi ruimtelijk effect ontstaat. Wanneer bijvoorbeeld tussen kamer en keuken een opdek binnendeur met glas wordt opgehangen, wordt er veel helderheid en licht gecreëerd. Glasdeuren kunnen van een aantal soorten glas worden voorzien.

-Glas in lood
De moderne glas in loodramen kunnen een eye-catcher zijn in je interieur. Heel moderne vormen maar toch ook een beetje jaren ’20 gevoel. Nostalgie ten voeten uit.
-Satijnglas
Satijnglas is niet doorschijnend. Met geslepen gladde lijnen heeft deze glasdeur een moderne look.
-Blank en facet glas
Blank glas is doorschijnend en het facet blanke glas heeft een facet geslepen rand. Chique en stijlvol. Past in zowel een klassiek als modern interieur.
-Gezandstraald glas
Heeft een eigentijds luxe aanzien. Wanneer aan de buitenzijdes een blanke rand zit krijg je een mooi effect wanneer je in de andere ruimte kijkt.

Kozijnen
Wanneer je een mooie opdek binnendeur hebt uitgekozen past hier een kwaliteitsomlijsting bij. Of er nu een klassieke- of moderne opdekdeur wordt gekozen, de deurkozijnen zijn net zo belangrijk als de deuren zelf. Ook de kleur die een deur heeft moet uiteraard bij de inrichting passen. Deurbeslag en scharnieren zijn overigens ook in vele soorten verkrijgbaar en geven nét even het juiste cachet aan een binnendeur.

Maatwerk
Wanneer een opdekdeur moet worden aangeschaft is het zinvol om een deur op maat te laten maken door een gecertificeerd specialist. Er is niks zo frustrerend als een deur die niet goed past. Wanneer een deur online moet worden aangeschaft zijn de maten erg belangrijk. Laat je goed voorlichten door een professionele dealer in binnendeuren en laat je inspireren door verschillende webshops. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende websites.

 

You may also like

Leave a Comment