Zonnepanelen plaatsen – Hoe gaat dat in z’n werk?

by Mariska

Het plaatsten van zonnecollectoren of zonnepanelen is een flinke onderneming. Het zelf doen is sowieso al af te raden, maar ook een ervaren vakman is wel even bezig eer hij het zaakje op het dak heeft staan.

Het aantal uren voor het plaatsen van zonnepanelen

Het pittige aantal arbeidsuren dat erin gaat zitten is voor een groot deel te wijten aan het feit dat het kwetsbare apparaten zijn. Als ze per ongeluk een stukje over het dak naar beneden schuiven is de kans op schade zeker aanwezig. Het helpt overigens ook niet mee dat de panelen vaak groot, log en zwaar zijn. Het lukt dus vaak niet om ze ‘even’ door een dakraampje naar buiten te schuiven, als er al zo’n hemelpoort aanwezig is.

Verder moeten de zonnepanelen heel precies geplaatst worden om een maximaal rendement te garanderen. Niet alleen de richting is belangrijk (bij voorkeur op het zuiden), maar ook voor de hoek waaronder ze geplaatst worden zijn optimale waarden berekend. Ook het stellen van de platen is dus een tijdrovend klusje.

Verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

De pret is echter nog niet over als ze gemonteerd zijn. In het geval van PV-panelen (die echte stroom opwekken) is er niet zo gek veel meer te doen (stroom aansluiten, en eventueel een extra groep in de meterkast aanleggen), maar bij zonnecollectoren (die werken door water te verwarmen) moet er nog een heel netwerk aan leidingen worden aangelegd. De buizen die in de collector zitten, zijn vanzelfsprekenderwijs al door de fabrikant aangebracht, maar de aan- en afvoerende leiding dienen door de installateur te worden aangelegd. Als er nog geen zonneboiler aanwezig is, moet ook die nog gemonteerd en aangesloten worden. Wanneer dat allemaal voor elkaar is rest alleen nog wat afwerking, maar in de meeste gevallen is dat zelf te doen.

Goedkopere zonnepanelen door het vergelijken van offertes

Bent u van plan om zonnepanelen te kopen? Dan kan je gebruik maken van een zonnepanelen-vergelijking website. Een voorbeeld hiervan is 123zonnepanelenvergelijken.nl. Via deze website kan je gemakkelijk en gratis meerdere offertes aanvragen.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment